Wednesday, August 31, 2016

Penang Trip with #4F

Salam satu Malaysia chuols hiks. mentang mentang bulan kemerdekaan semangat patriotik la sikit, gittew hahaha.
rindu nak berblog tapi busy kekadang buka sempat baca jer update nye belum sempat, yela nk update ni memerlukan masa dan idea hihiks kbye ajet je la awak ni fathin.


Memandangkan dah jadi Final Year Student simpan lah hajat nk pegi bercuti kononnyaa dngn team gegurls weols haa gittew, sebelum ni dah pernah pergi Pulau Langkawi dngn my gegurls hiks tapi cm biasa lah siapa yg nak pergi ja, kali ni 4 org je yg join haaa. kami pilih Pulau Pinang a.k.a Pulau Mutiara, kononnya next trip lps Pulau Langkawi nak pergi Hatyai tp skrng kan duit Malaysia jatuh so rasa mcm rugi jer, walaupun belah sana mcm best gilo hm next la lps dh kerja pulok eh my girls hiks



so,
13 Ogos 2016.
Tarikh yg kami pilih utk pergi sehari je laa sbb last minit plan, semua jenis otak last minit, sorg rncg semua on jer hihi janji ada duit poket tebal. bajet? main terjah jer. tapi trip kali ni banyak mkn drpd jalan sbb sehari ja n mmg niat nak ber-FOOD HUNTING kononnya gitteww. makan kan boleh hilang stress FYP hahahaha fakta ke auta? hm fakta laaa huhu


alkisahnya 12hb ptg  tu nk gerak kami 4 org drpd Perlis naik komuter sesama ke Tasek Gelugor rumah one of my girls, ammi hehe tapi si fathin ni balik awal lagi sbb nya tak sihat, balik rumah mkn ubat menghadap permaisuri dulu baru bahagia hehehehe. so tukar plan ke malam tp tak jd jugak, last sekali pagi sabtu 13hb tu ambil komuter paling awal pukul 6 lbh speed terus ke Tasek Gelugor, 10 minit jer la hehehehe yg dari Perlis 3 org je laa kan, then diorg pick up iols naik kereta ammi sbb kereta dia comel dan sng nak masuk kereta area pulau ni minyak pun jimat iaitu kanch....il hehehe :D


Waiting for them to pick me at Tasek Gelugor KTM station!



TRANSFER ROAD ROTI BAKAR 

Our first destination of the day of course la breakfast. the price is affordable and the place quite sempit la masa tu hujan renyai dah. oh ya tempat tu ramai org ok kena bawak bawak bersabar hehe

Roti Canai Ayam price about RM3-RM7 ahaa I forget already tp for me berbaloi sbb ayam tu besar dan sedap. just nice laa. hehe nanti nak pergi lagi okeh! hehe!


Roti Bakar Telur Goyang, sedap tapi tawar hahaha ok la sihat kan breakfast mkn cenggini.
so, bajet utk breakfast below RM5-10 je laa hihi


My Souladies is here! excuse my bare face sbb mmg tak sihat tapi bila boleh berjalan, boleh makan lupa diri la weh! haha sihat tetiba ajaib betul si fathin ni.

next destination lepas dah kenyang tu 

BUKIT BENDERA @ PENANG HILL :D

Its my first time ok, tak excited pun sbb dngr nama BUKIT tu pun dah overthinking, ahaa typical perempuan eh tak typical atengg hahaha dalam otak dah set mesti banyak bukit haha absolutely mmg banyak pun penat ittew tau tp seronok laa.


hello Penang! ahahaha buat mcm first time dtg penang :D eh hello kakak a.k.a bff huu



on that day sbb dtg awal org tak berapa ramai la tak sesak sngt sbb pukul 11 cmtu dh sampai, beratur beli tiket and tunggu turn nak naik kereta api laju dia tu sempat la selfie dulu hehe 
tiket RM5 tak silap kalau guna IC so jgn lupa bawak IC dan kad pelajar, seronok jd pelajar ni diskaun everywhere :D *semua spec atas kepala ajet macam pelancong * ahaha
tersedia jugak fastlane around RM30-50 kalau taknak beratur dan nak privasi boleh la beli tiket fastlane, tiket dia mcm touch and go tu. nak masuk kena touch which is passive and keluar just drop kad masuk dalm box diorg, eh knp mcm FYP aku eh tak boleh lari dri fyp dia ada dimana mana. jem jem kreng hahahaha 


kereta api laju hm laju la jugak hm boleh la tahan lajuu tp 5 minit cmtu dh sampai puncak, berdesing telinga tips dari ammi masa dlm train tu kena selalu telan air liur hehehe try laa

sampai puncak cinta yg ada mangga nama awak dan saya ihiks. saya dah lock nama awak tau so ada jodoh ke takda ke nak awak jugak puhliss hahahaha eh?
cer teka siapa yg ambil kami berempat? jeng jeng..
sampai atas ni dah 12 cmtu sbb beratur tunggu train lama sangat. mmg panas dngn berbukit pulak hahaha btw, mangga dkt sini mahal betul around RM28-50 kot mahal lah nk kunci nama awak pun. 
saya kunci nama awak dkt mangga saya beli dkt kedai DIY lpstu simpan dalam almari je..eh hahaha kihkih 

suka suasana dia aman damai tenteram boleh tngk view Pulau ni, best, hijau mata memandang, hilang kejap stress.indah ciptaan Allah tak pyh pergi jejauh tempat sendiri pun banyak kalau pandai explore ok next WISHLIST!

lepas dah penat berjalan, laparlah, mulanya cadang nak makan Nasi Kandar Kampung Melayu, tutup. sbb nasi kandar tu dh dekat dngn Bukit Bendera, lepastu nak makan Deen Maju Nasi Kandar, org masyaAllah ramai, tak jadi beratur haha
last kitaorg decide ala padang kota je la.

ESPLANADE PADANG KOTA. (Medan Selera dkt pdg)
my lunch of the day : Nasi Ayam Hainan, just nice RM5 + Coconut Shake RM4 = below RM10 hehe

third destination
3D MUSEUM ( dkt area pdg kota jugak)
tiket masuk RM15 normal kalau bagi IC tp harga student with kad RM10, hehe jimat kan.
tempat luas dua tingkat ok la best jugak cuma ada beberapa lukisan dah hilang dan dalam proses nak upgrade, for me tempat museum mcm ni sesuai utk org yg betul betul minat bergambar, setiap sudut boleh bergambar,kalau yg seketoi manusia nama fathin tu tak minat bergambar,selfie dia minat la haahahaha letih tau berphotoshoot ni i tak suka okeh. tapi selfie tak penat?  hm...


bila awak nak dok sebelah saya? kita travel sesama eh ahahaha






siapa ambil gambar kami? tu budak kecil baju oren tu, hehe si banyak akal, banyak cakap, seronok melayan haa dia ikut jer apa kami posing, jnji lepastu dpt upah aiskrim, eh hahaha tq la tlng jadi photographer tak bertauliah ehehe


dah la mmg besar lpstu dok port bahagian besar pulak tak ke nampak besar? aiyooo pening seketoi yg nama fathin ni.



Last shoot, act banyak lagi tp ittew belanja sikit je eh, nak banyak banyak pergi la museum tu, serius berbaloi bagi yg minat bergambar. ahaa setiap section ada staff yg akan tolong ambil gmbr, jgn risau ok, diorg semua talented, minta tlng nicely then you will get nice shot haa.



STREET ART.

pergi street art pun dah ptg around 5 cmtu, ingtkn nak bergambar dkt art dinding tu diorg ni tp tak pun diorg hanya nak berbasikal pusing area tu ja sampai pdg kota lah,layankan aja sbb aku dh pernah dah dtg sini waktu praktikal hrtu dh puas dah jelajah semua tmpt hehe
basikal dkt sini ada banyak jenis yg mcm kitaorg sewa ni RM8-RM10 unlimited time, kalau yg twin bicycle RM18-20 cmtu, ada jugak yg berbumbung RM50 per jam, yg ni special sikit sbb tu mahal muat 5 org lg :D


ingat nak cari ais kepal yg famous  tu tapi dah tutup takda rezeki diorg ni hehe takpa nnt dtg lg eh.

awak jgn tngk saya cmtu saya malu eh kbye hahaha sbb seketoi fathin ada smngt patriotik dkt dinding ni je dia ambil gmbr, sblm ni dtg takda pun, tahun lepas kot, myb baru lukis ni. huahua

MEE SOTONG! YA ALLAH PALING SEDAP TAK MENYESAL BERATUR PANJANG! RM5 JA..eh tercapslock, ahaa lepas dh hbs pusing street art tu kami kayuh pergi padang kota tmpt lunch td  just utk makan mee sotong ni kekonon tea time la, beratur mmg pnjg sampai bergilir beratur kami 3 org dngn sekecil tu demi mee sotong ni, menyesal beli satu, siapa yg hantu sambal, mee goreng, sotong wajib order dua, dua okeh, lbh pun takpa. nnt nak pergi lg, knp tahun lepas takda pun huahua. order satu je hrtu sbbnya konon dah kenyang haha tp bila rasa terus nak lagi hm fathin dan makanan berpisah tiada woi.

sampai 9 malam kami berbasikal tp aku dah give up awal sejam, dah penat hahaha lg pun malam dh takda apa yg menarik lagi satu aku dh biasa sngt so give up la, as long diorg happy teruskan kayuh ye. 

LAST DEKAT PENANG
NJOY BURGER AYAM GORENG, PERMATANG DAMAR LAUT ( boleh search FB)

sebelum balik mestilah dinner dulu, dah lama teringin nk makan burger kaler maler ni, setahun lebih hahaha
awak ingat tak awak pernah janji nk blnja mkn burger ni hahahah eh kbye tak hbs dngn pick up line dia si fathin ni, dh basi lah herhhh
burger ni dkt area bayan lepas bayan baru tu, mmg kwsn aku lah tahun lepas bayan bayan semua ni, lepastu pdg kota batu feringghi etc hehehehe tahun ni dh jrg pergi, benda yg lepas jgn di kenang gittew. jauh sikit la drpd pdg kota dalam 20-25minit kot.

 roti warna biru tu rasa vanila tak silap.

yang hitam manis ni rasa charcoal? hmm apa ntah yg pasti sedap sbb dia letak isi ayam goreng dkt tengah tu ala ala zinger burger 
price? RM5.50-RM15 kot rasanyaa. ok la berpatutan. nasi lemak pun sedap hehe so bajet dinner bawah 10 lagi hee

total bajet kalau pergi penang ni tak sampai 100 pun kalau inc penginapan pun around 100-150, serius best. nanti FOOD HUNTING penang lg, syurga makanan tauu tempat ni.penang ni senang je nak berjalan bukak je waze, tak pun hafal diorg punya rapid penang, senang sangat la lepastu jgn lupa bwk bersabar. hihi

around 12 a.m. sampai rumah ammi memandangkan komuter dh tkda so iolss tidur rumah ammi esk gerak balik perlis, eh ingt dh hbs ke FOODHUNTING? ada lg dekat alorstar pulak hee~~

trip sehari yg berbaloi dan bajet yg boleh laa. penuhi masa jd student dngn aktiviti cmni sbb murah murah dan murah lahhhh kbye! 

last but not least, next trip nk pergi mana pulak? selatan pulak ke? pantai timur? hehehe insyllh ada rezeki sampai lah kita. thankyou guys! sayang sampai syurgaaaaaaa~~

step out. happy Merdeka day!

entry PULAU LANGKAWI, SINI

No comments: