Sunday, December 4, 2016

6 Website Yang Wajib Anda Lawati



Assalamualaikum.
ehem, naktanya nih korg ada dalam senarai

Fresh Graduate?
Masih Menganggur?
Masih Mencari Kerja Yang Terbaik?
Parents?
Kakitangan Kerajaan?


Pada tahun 2014, terdapat lebih kurang 1 billion website dan blog. Anda pasti terkejut bukan? 1 billion bersamaan dengan 1000 juta, sejuta ada sebanyak seribu kali. Kalau website dah banyak sangat, mesti susah nak cari website yang berguna untuk kita bukan.

ha meh atyn nak kongsi antara website/blog  yang patut korang view jika korang tersenarai dalam list diatas :D Website ni dah ramai view dan memberi banyak manfaat.


http://3.bp.blogspot.com/_b8F-0Y8AIgY/TMoBN-51WoI/AAAAAAAABgY/dgFyHXT6-gA/s1600/Cari+Kerja+Kosong.jpg

1. Jawatan kosong
Government.my menyediakan lebih 10,000 jawatan kosong sektor awam yang khusus di Malaysia. Laman web atau blog ini menyediakan banyak peluang-peluang pekerjaan baru. Di samping itu website ini menyediakan pelbagai info dan isu semasa yang berkaitan.

2. Jawatan kosong kerajaan

Laman web  JawatanKosong.co ini pula lebih fokus kepada mereka yang mencari jawatan kosong dalam sektor kerajaan dimana jawatan ini gajinya lebih lumayan, terjamin dan sudah pastinya senang nak buat loan betul? Akan tetapi kerja kerajaan ni sudah pasti bukan senang nak apply, orang kata kena guna kabel tak tau la betul ke x sebab kita ni kerja blogger je.

3. Kerja Kosong

Kerjakosong.co pula merupakan portal pekerjaan dimana portal ini menghubungkan majikan dengan pekerja. Dalam portal ini, majikan boleh submit dan publish tawaran kerja kosong terus kepada mereka yang berminat. Jika anda mencari pekerja, atau anda ingin mencari pekerjaan yang gaji tinggi, sila lawati portal ini dan bookmarknya sekarang.

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71U-ewtZAIL.png


4. Saps Ibu Bapa

Eh, apa benda ni saps ibu bapa? Haaaa! Laman web ini sangat berguna pada waktu musim persekolahan terutamanya semasa musim persekolahan. Ia adalah laman web untuk ibu bapa semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka. Anda boleh semak keputusan peperiksaan semudah dengan isikan no kad pengenalan anak dan nama penuh. Saps adalah singkatan kepada sistem analisis peperiksaan sekolah dan dibangunkan oleh KPM.

5. APDM 

Laman web apa APDM ni? Okay APDM ni pula ialah laman web untuk cikgu-cikgu mengisi data-data murid seperti kehadiran, mata pelajaran dan lain-lain. Sistem ini juga dibangunkan oleh KPM demi memajukan sistem pendidikan sekolah Malaysia. Apdm bermaksud aplikasi pangkalan data murid.

6. Hrmis2 

HRMIS ini merupakan aplikasi dalam talian yang dikenali sebagai Sistem Maklumat Pengurusan sumber Manusia ataupun dalam bahasa inggerisnya Human Resources Management Information System. Aplikasi ini digunakan oleh setiap penjawat awam untuk permohonan cuti mahupun mengemaskini maklumat peribadi mereka dari semasa ke semasa.

http://lh5.ggpht.com/BXgC9BHU0F4ddrObO7175IGDsRwJRysrrtlB5o6D2vVS1LlkfI5pTNKD-aSDvwQ856fP=w300


Diharapkan agar pengenalan kepada 6 website yang berguna tapi tak popular ini membantu pembaca sedikit sebanyak. Share dan sebarkan kepada rakan-rakan semoga ianya bermanfaat kepada semua. :)


ok next nak share tips buat resume and interview pulak hehe~~

step out bebe.

3 comments:

lokman amirul said...

Terbaiklah athin...

husna zahidi said...

senang cari website nak cari peluang kerja nanti.. hihihi..

aRz MoHa said...

6 laman web ini memang banyak membantu dan memberikan yang terbaik buat rakyat malaysia