f

Tuesday, February 14, 2017

Tempat Steamboat Wajib Dekat Perlis

Assalamualaikum~ 

dah bulan februari 2017 tetiba rasa nak kongsi tempat steamboat best dekat Perlis sepanjang tiga tahun menumpang dekat situ. 

aktiviti wajib bagi ateng dengan kengkawan lepas habis jawab final exam akan melabur duit dekat tempat makan, kononnya release stress. hehe. seharian tak ambil mknn berat sbb nak ber-steamboat, bukan sebab jimat duit tapi sebab rugi tau kalau pergi steamboat tapi perut kenyang, banyak sangat pilihan dengan harga yang jimat, boleh duduk lelama lepak mkn sampai kedai tutup hahaha

meh sini nak share


Lokasi dia dekat Repoh sblm masuk pekan Kangar, senang sangat nak cari waze insysllh jumpa sbb bebetul tepi jalan, boleh klik link FB dekat atas tu eh.
 

Aura steamboat ni besar tau, dia ada dua bahagian satu nama dia garden(outdoor) lagi satu vip (indoor),
yang macam dalam gambar ni outdoor, luas jugak boleh pilih nak meja berapa org, dua? empat? enam? lapan? sepuluh? untuk yg dalam lingkungan 10-12 ni meja dan kerusi panjang, dan dia punya pot boat memasak (haha taktahu nama) tu dia bagi dua ja, sudah mencukupi satu perempuan satu lelaki hihi. lawan la memasak dekat situ. kalau lebih boleh gabung.


 Outdoor ni best sebab macam yang mudah terhibur macam ateng ni kerja nak gelak macam tak sedor diri boleh laa bising sikit banyak pun oke je, berbanding dengan indoor sesuai untuk ada event ke privasi sikit la, harga pun lain hidangan pun lain la, berhawa dingin la. indoor ni angin nasib ja, kalau takda berpanas la ngn api tu.


next bab makanan untuk indoor, kalau yang dah sedia masak tu ada mee, bihun dan nasi goreng. kalau kering ada mee,bihun, kueh tiaw.



 ni makanan bergoreng.
kalau steamboat mmg sinonim dngn sos lada hitam  (blackpepper) la kan, tapi sos aura pun sedap juga tau, kalau pergi mesti cuba.








ni bahan bahan mentah sayur ada 4-5 jenis, selepas tu ada sosej, bebola ketam, bebola udang dan pelbagai, lepastu ada ayam dengan daging yang diperap. dekat sini takda udang dengan sotong fresh tau. itu kekurangan nyaa. berbaloi lah dengan harga sedap pulak tu.

kalau indoor mungkin ada sotong dngn udang fresh, indoor ada aiskrim ada ais kacang, ada pelbagai jenis air, outdoor ada dua jenis ja.

Harga outdoor : RM15 air percuma
Harga indoor : RM25 air percuma

kalau nak minta air lain dicaj laa, lepastu kalau tak habis pun kena caj tau, sbb tu kami sanggup berlapar sblm pergi hehe


sebelum


selepas

selagi ada bara selagi tu kami tak balik, haha


 ni la meja panjang tu hehe muat dalam 8-10 orang mcm tu,

setiap kali steamboat dngn diorg ni la, bodyguard and souladies ateng, ramai lg sbnrnya. 


Lokasi MySuki ni dekat sangat dngn Aura, kalau dari pekan kangar tu akan jumpa Aura dulu baru Mysuki ni. kedai kecil ja Mysuki ni, konsep steamboat pun ada kedai makanan pattani pun iya jugak tau. kalau pergi nak order mknn goreng pun boleh steamboat pun boleh, 
2 in 1.


siap ada menu untuk makanan selain drpd steamboat tau


kawasan dia tak mcm Aura ada satu bahagian sahaja, cuma meja boleh pilih lah untuk berapa orang untuk keselesaan.
banyak pilihan bahan mentahhhh yang fresh

 sos semua sedap sedap tau. sos thai paling sedap
 YANG PENTING ADA UDANG AYAM SOTONG FRESH YANG DIPERAP. PALING BEST!

 Ssayur ada 3-4 jenis, bahan mentah banyak. air free satu jenis lepastu ada air kosong.

Harga standard : RM 16.50 dewasa, Rm13.50 kanak kanak rasanya

tapi berbaloi lah bagi hantu seafood mcm kami.
 
last semester baru jumpa steamboat yg ada udang sotong fresh  ala ala seoul garden dkt perlis, mlm lepas final terus serbu hehe. makan sampai semua mknn dkt situ out of stock sbb kami. tengok lah muka kenyang semuaaaaa.

dedua tempat steamboat best, harga tak banyak beza cuma kalau hantu seafood mcm ateng prefer Mysuki, kalau nak yang banyak pilihan Aura pun ok. dedua best sangat.

next review? wait and see. alahai rindunya nak mkn mkn dngn diorg ni. 
foodhunter perlis haha
see when I see you

2 comments:

Nur Alja said...

sedapnya Steamboat!! Lapar hokeh tengok entri ni memalam macam ni, nasib baik diet :p hahaha

Seorang Syed said...

Perghhh nampak sangat menyelerakan steamboat ni!! Saya singgah sini ya, salam perkenalan.