Friday, March 2, 2018

Trip to Melaka Bandaraya Bersejarah

Assalamualaikum.

Salam Jumaat.

Haritu cerita Foodhunting di Melaka, harini nak cerita tempat yang ateng pergi dekat Melaka pulak.
Sebenarnyaa ateng kesuntukan masa dekat Melaka sebab tak sampai 12 jam pun, before 10 dah kena balik KL, 
so pusing pusing bandaraya tu je jalan kaki, 
banyak bangunan bersejarah, 
tapi ateng sempat pergi beberapa tempat je,






Tempat yang pertama ateng tuju adalah Muzium Kapal,
sebab dah lama teringin nak masuk muzium ni,
kagum dan minat sangat dengan kapal tauuu.

Total tiket : RM10 ( 2 orang)

ni antara yang ada dalam kapal tu,
banyak kisah sejarah lah yang semestinyaa dalam Melaka ni.

Lepastu pusing ja Bandaraya Melaka,
daki tangga pergi Gereja St. John,
penat tapi bila dah sampai seronok, hee



sebelum sampai gereja tu jumpa keretaapi ni,
siap dengan bunyi diaa, teruja seketoi ateng ni,


Lepastu lepas turun gereja tu jenjalan jumpa binatang yang dah pupus ni, ateng terujaaaa.



Kota A Famosa wajib ok kalau datang Melaka ni.

Melaka best sangat,
kalau ada peluang dan rezeki nak pergi dan stay sana dua hari,
nak pergi padang pasir berdengung klebang tu.
kurang dari 12 jam pun banyak jugak,
kalau dua hari cukup tak nak pusing satu Melaka?

InsyaAllah.

4 comments:

Hans said...

teringat zaman belajar dekat melaka
tempat pertama pergi kapal kayu tu
hehehe

Siti Yang Menaip said...

area2 ni berdekatan boleh jalan kaki je.. penat juga sebab kena mendaki sket kan.. tapi cuaca aiyoo.. penahla dulu dgn kawan2 meronda. keja nak cari tempat teduh je..

aRzMoHa said...

Hari tu dah sampai kat kapal tu...tapi Cari parking yang dekat macam susah ja

Dunia Zumal said...

Tak pernah lagi pergi muzium tu